П`ятниця, 20.06.2025, 22:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Купельська ЗОШ І-ІІ ступенів

Меню сайту
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Мої файли

Кавуни на городі.
23.10.2014, 10:45

                                                       Рівненська область

Рокитнівська райдержадміністрація

Відділ освіти

 

Всеукраїнський конкурс

«Юний генетик-селекціонер»

  

                            

«Кавуни на городі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготували: учні 7 класу

Купельської ЗОШ І-ІІ ступенів

Керівник: вчитель біології

Охрімчук Юлія Степанівна

2014

 

 

Кавуни на городі

В кожній школі є діти, які зацікавлені дослідницькими роботами. В нашій школі інтерес учнів присвячений вирощуванню кавунів. Багато учнів вирощують дома кавуни, вивчають сорти, вимоги баштанних до умов середовища, агротехніку вирощування. І тому в  багатьох селах Рокитнівського району відроджується баштанництво, яке виникло ще за часів Петра І. Домашні кавуни не тільки смачніші від привезених з півдня, у чому ми переконуємося рік у рік, але власна продукція безпечна для здоров’я. Річ у тім, що кавуни схильні до нагромадження поживних речовин, якими можуть зловживати підприємці, вирощуючи продукцію на продаж. Це і підвищені дози добрив, і отрутохімікатів проти хвороб і шкідників. Саме тому нерідко спостерігається отруєння придбаними кавунами, особливо ранніми.

Кавун – універсальний смачний лікар. Кожний городник завдяки йому може влаштувати  себе домашній курорт протягом двох місяців і більше. Знавець народної медицини М.А. Носаль писав: «Кавуни – це такого роду їжа-ліки, що завжди допомагають і ніколи не шкодять, навіть у великих дозах». Вони корисні всім: і здоровим, і хворим як джерело магнію, калію, заліза, фолієвої кислоти, легкозасвоюваних цукрі, великої кількості біологічно активної води та інших цінних речовин. Саме тому кавун допомагає при захворюванні нирок, печінки, серцево-судинної системи, порушення сольового обміну, при діабеті. Пектинові речовини кавуна містять невелику кількість клітковини, вони поліпшують мікрофлору кишківника, не спричиняючи метеоризму. Популярне в населення так зване чищення нирок. Воно полягає в тому, що протягом двох тижнів раціон людини складається тільки з кавунів і чорного хліба.

            Заняття дослідницькими роботами розвиває цікавість дітей до природи, при цьому вони здобувають практичні знання з рослинництва, що буде мати певне значення в подальшому житті. Це підвищує ефективність трудового виховання дітей, розвиває в них почуття відповідальності за доручену справу, привчає їх до порядку й організованості, а також допомагає засвоювати біологічні дисципліни.

 

Вимоги кавунів  до умов середовища

Вони зумовлені їхнім походженням: кавуни  – з Південної Африки. От чому вони потребують багато світла і тепла. І тільки за оптимальних умов набирають високу цукристість та смак. Кавуни – найтеплолюбніші  з-поміж баштанних, їхнє насіння починає проростати  за температури 15оС, що на 2-3о вище, ніж для кабачка і гарбуза, оптимальною є 25-35О С. Найкращі умови для цвітіння й запліднення – 18-20О вранці і 20-25о вдень.  Коли температура знижується до 20о, ріст затримується, а якщо вона нижча 15о, рильця не дозрівають, запліднення не відбувається , бутони і квітки опадають. За температури 3-5о рослини припиняють ріст і можуть загинути.

Баштанні культури, особливо кавуни, досить посухостійкі завдяки потужній кореневій системі, опущенню листків або восковому нальоту на них. Потреба у підвищеному вмісті вологи – до періоду набрякання насіння, початку появи сходів і початку утворення плодів.

Під баштанні культури найкраще відводити супіщані грунти на південно-західних і південних схилах,    які добре прогріваються. Бажаний захист від вітрів. Малопридатні грунти важкого механічного складу, надмірно зволожені, з близьким заляганням грунтових вод. На ріст кавунів  більше впливає склад, ніж родючість грунту. Потужна коренева система дає змогу діставати достатньо кількість поживних речовин навіть з порівняно бідних грунтів.

 Важливим фактором для вирощування повноцінних плодів кавунів є реакція грунту. Вона має бути нейтральною. На особистому досвіді переконалися, що на кислому, так ще й не окультуреному грунті важкого механічного складу  виростають дуже дрібні плоди кавунів, які ще розтріскуються ще зеленими. Це буває в перші роки освоєння городу. Після тривалого окультурення грунту, внесення вапна, перегною, мінеральних добрив і введення сівозміни з багаторічними травами    почали одержувати    прекрасні врожаї кавунів.                      

 

Легінь

Сорти кавунів

 

Кожен може створити в себе на городі конвеєр достигання кавунів протягом двох і більше місяців. Для цього треба підібрати сорти, різні щодо строків достигання, й дотримуватися відповідної агротехніки вирощування.

Борчанський. Ранній, холодостійкий, урожайний, транспортабельний.  Забарвлення плодів зелене з темно-зеленими, шипуватими вузькими смугами, маса 2.5-3 кг. М’якуш яскраво-червоний, зернистий, ніжний, солодкий. Насіння велике, темне. Сорт стійкий до борошнистої роси.

Голопристанський. Один із найскоростигліших сортів. Достигає на 5-6 днів раніше від Вогника. Плоди масою 3-5 кг, ясно-зелені, із зеленими ниткоподібними смугами. М’якуш яскраво-червоний, ніжний, соковитий. Насіння чорне, середнього розміру. Завдяки стійкості до хвороб може плодоносити протягом усього літа.

Красень. Один з найскоростигліших сортів, отриманий від схрещування Вогника та Супер Світ. Плоди чорні, масою 3-4 кг. М'якуш ніжний, яскраво-червоний, насіння чорне, дрібне. Транспортабельніший, ніж Вогник, і довше плодоносить завдяки стійкості до хвороб.

Легінь. Ранній, відносно стійкий до хвороб. Зернистий, солодкий, малиновий м'якуш. Забарвлення плодів пістряве. Маса плодів 3-4 кг. Насіння світле, велике. Світлий колір його пов’язаний з високим вмістом сухих речовин. Смакові якості теж високі. 

Первачок. Еталон скоростиглості. У нього темне насіння, яскраво-забарвлений м’якуш, маса плода 3-4 кг. Стійкий до хвороб.

Чорногорець. Середньостиглий, плоди чорно-зелені, м'якуш яскраво-червоний, солодкий у всі роки. Масса плода – 2.5 кг. Насіння велике, коричневе. Добре витримує посуху й перепади температур. Стійкий до хвороб.

Гарний. Середньостиглий, плоди кулясті, массою 2.5 кг. М'якуш темно-жовтогарячий,  щільний, соковитий. Стійкий до посухи й знижених температури.

Титівка. Ультраскоростиглий сорт. Плід округлий або короткоовальний, жовтогарячий, із сегментами грубої сітки, масса 1,5-2 кг. М'якуш товстий, білий, ніжний, солодкий, ароматний. Мало уражується бактеріозом та попелицею.

Злата. Середньостиглий сорт. Дозріває слідом за Титівкою, плоди округлі, жовтогарячі, з елементами сітки, масою 1,2-1,7 кг, дуже солодкі. Схожий на інею. Тільки ранній.

Інея. Національний стандарт. Середньопізній сорт, плоди жовтв або жовтогарячі. Масою 1-1,1 кг, транспортабельні, лежкі. М’якуш білий, ніжний, дуже солодкий.

Берегиня. Середньостиглий сорт, великоплідний, масою до 4-5 кг. М’якуш ніжний, соковитий. Плоди придатні для транспортування. Зберігаються 15-30 днів.

Агротехніка вирощування.

Крім правильного добору сортів, успіх вирощування кавунів залежить від дотримання цілого ряду агротехнічних прийомів, поєднання способів вирощування у відкритому грунті й використання різних плівкових накриттів.

Попередньо треба прогріти насіння кавунів. Висівають у відкритий грунт  наприкінці першої декади травня  за схемою 140*70 см. У кожну лунку кладуть по 3-5 насінин на глибину 5-8 см.  Чим більше насіння й пізніший строк сівби, тим глибше його висівають. У кожну лунку потрібно вносити одну столову ложку попелу, ретельно перемішати з землею, а потім через деякий час додати одну-дві пригорщі перегною і чайну ложку нітроамофоски. Таке стартове локальне добриво підвишує врожайність на 20% порівняно із суцільним його внесенням. Дуже важливо після сівби замульчувати поверхню грунту перегноєм, щоб уникнути  появи кірки, яка може ушкодити проростки при виході їх на поверхню.

Критичним періодом у розвитку баштанних культур є поява сходів і утворення двох-трьох  листочків, коли рослинам потрібно багато тепла. Оптимальний строк посіву насіння кавуна – встановлення температури 12-14о, а під час проростання  грунт повинен прогрітися до 16-18о.

За оптимальних умов насіння кавуна дає сходи через 8-10 днів. Якщо воно перебуває у холодному грунті, це не тільки збільшує період проростання, але й зможе призвести до загибелі сходів. Низькі температури спричиняють розвиток патогенної мікрофлори, що знижує проростки. Відомо також, що холодна температура в період появи сходів порушує нормальний хід розвитку рослин і в наступний період вегетації. От чому можна переносити строк сівби кавунів на третю декаду травня. Чим коротший період від посіву до появи сходів, тим здоровіші рослини.

 

Захисні споруди

Оптимізувати умови вирощування кавунів можна за рахунок різних накриттів: від найпростіших індивідуальних до групових плівкових. Якщо кавунів небагато, над кожною лункою нескладно поставити розрізану навпіл пластмасову пляшку з отворами. Це, з одного боку. Підвищує температуру повітря і грунту на кілька градусів, а з іншого – забезпечує захист від шкідників.

Використання примітивних плівкових накриттів підвищує температуру на 5-15о порівняно з  відкритим грунтом і прискорює дозрівання на 2-3 тижні, особливо при використанні розсадного способу.

Плівкові накриття роблять різні. Над кожною лункою встановлюють хрест – навхрест дві дуги з лози і укривають плівкою, іноді замість дуг як каркас для плівки використовують земляні валки. А можна створити валок з пластмасових пляшок, заповнених водою. У центрі поставте пляшку вертикально. Це оптимізує мікроклімат. Вода, нагріваючись удень, віддає тепло вночі. У кого є цегла, зробіть навколо лунки обгородження з чотирьох цеглин, поставлених на ребро, а в центрі поставте цеглину довгою стороною нагору.

Найсприятливіший мікроклімат  забезпечують тунельні накриття. Для виготовлення каркаса використовують дріт-катанку, лозу.  Довжина її довільна, ширина зумовлена раціональним використанням плівки (при розрізі рукава вона становить 2.8 м). З одного боку накриття  плівку присипають землею, з іншого, для зручності вентиляції, набивають на дерев‘яну бобіну. Вентиляції накриттів треба приділити особливу увагу для того, щоб не було перегрівання. Під такими накриттями рослини ростуть, як правило, до початку червня, коли мине  небезпека заморозків.

            Дуже відповідальний період – зняття плівки. Роблять це поступово, у хмарну погоду, щоб рослини не згоріли під впливом ультрафіолетових променів. Різна зміна мікроклімату послаблює рослини, й вони можуть захворіти і стати джерелом інфекції для основних насаджень. От чому ранні і масові баштани треба розміщувати ізольовано один від одного.

            Для гарантії запилення в процесі вирощування під плівковими накриттями перші квіти запилюють вручну. Для цього ранком зривають із рослини чоловічу квітку, обривають пелюстки й легким дотиком наносять пилок на жіночу квітку. Для залучення бджіл добре висадити поруч рослини – медоноси. Щоб привабити бджіл, їх обприскують розчином цукру або меду.

            У період вирощування під накриттями рослини поливають в разі підсихання грунту. Після зняття плівки поливи припиняють. Існує таке правило: чим менше поливів, тим солодші кавуни. У відкритому вологому грунті, залежно від його стану, поливи припиняють на початку зав’язування плодів.

            Догляд полягає у прориванні сходів, розпушуванні грунту, прополюаванні. Знищенні бур'янів, в разі потреби у нормуванні врожаю, проведенні підживлень. У лунці треба залишати лише одну рослину, тому що кавуни – дуже світлолюбні рослини. Загущення призводить до одержання дрібних плодів.

 

                   Прополювання і розпушування

            Для висіву насіння треба провести 1-2 прополювання від бур'янів. Подальша обробка грунту необхідна не тільки з метою знищення бур'янів, але й для поліпшення його аерації. Глибина розпушування залежить від особливостей розвитку кореневої системи. До моменту появи сходів головний корінь кавуна сягає глибини 15-20 см, а у фазу шатра – 1.5 м, а діаметер – 60-70 см. Вперше розпушують на глибину 12-14 см, вдруге – з появою 5-7 листків на глибину 10 см, а в рядках – 6-8 см. Коли починають розлягатися батоги, рослини баштанних бажано не тривожити. Ефективний прийом збільшення врожаю кавуна – присипання батогів землею для утвореня додаткових коренів.

 

Нормування врожаю

Для прискорення формування врожаю у кавунів можна прищеплювати всі зайві пагони, не зачіпаючи  центральний і пагони першого порядку. Доцільно видаляти зав'язі й плоди, які не встигають визрівати. За період вегетації роблять 1-2 підживлення: перше – у фазі двох листків після прополювання збродженим курячим послідом у розведенні 1:10-12; друге – у фазі чотирьох листків мінеральними добривами з розрахунку: 10-15 г аміачної селітри; 40-50 г супер-фосфату, 20-30 г калійних добрив на 10 л води. Під одну рослину вносити 2-3 л розчину. Збільшення дози фосфорних і калійних добрив прискорює дозрівання плодів. Добрива загортають на глибину 6-8 см під час першого підживлення і на 10-12 см – під час другого  на підстані відповідно 20 і 40 см від рослини відповідно. Щоб прискорити достигання кавунів, рекомендується перевернути плід так, аби повернути до сонця лежачу на землі сторону. Робити це можна тільки один раз, тому що дво-триразове обертання призводить до зниженя врожаю.

                                                         Збирання

Для місцевого споживання плоди кавуна збирають у стані повної зрілості. Але все не так просто. Найчастіше придивляються до всихання вусиків, а досвідчені городники помічають своєрідний наліт на корі, зміну інтенсивності забарвлення. Якщо клацнути по плоду, стиглий кавун видає глухий звук, а при здавлюванні – тріск. Важливо збирати у суху та ясну погоду, не менш ніж за 3-4 дні до дощу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                  

 

Категорія: Мої файли | Додав: завуч
Переглядів: 1115 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Друзі сайту